lördag 28 mars 2015

Hårfärg eller inte

Ett par riktigt spännande paket har landat här hos mig. Ett platt kuvert och en låda innehållande för mig helt okända produkter. Rasullera, valnötspulver och hennapulver. Hårfärgningsprodukter, alltså.  


Har under många år redan stört mig på tanken vad jag egentligen lägger i min hårbotten när jag färgar håret med de vanliga produkterna från affären. Vilka giftiga kemikalier jag gladeligen masserar in i skallen. Så råkade jag se en dokumentär om hårfärgsindustrin. Hoppsan. Inget trevligt tittande. Det var droppen! Måste hitta på nåt annat sätt eller så sakta men säkert förvandlas till en grå mus. Grått hår kan ju vara väldigt snyggt. Om det är grått på rätt sätt. Ordentligt grått, silver eller nästan vitt. Superfint. Och om det sitter på andra människor... Dessutom är det ju trendigt med grått hår nu. Man färgar sitt hår grått. Nu är jag då tyvärr inte utrustad med sådan hårfärg som blir snyggt grått. Det blir helt enkelt bara färglöst. Totalt färglöst. Osynligt. Liksom hela jag. Vill jag det? Eller vågar, är det väl också frågan om? Inte riktigt ännu i allafall. Är ju tammefan inte ens femtio ännu. Mäts åldern i hårets färg? Sitter identiteten i håret?

Sakta men säkert skrev jag. Glöm det! Klippte mig i torsdags och pang bom, nu är jag färglös. Allt hår med lite färg kvar landade på golvet hos frissan. 
Nu har jag då alltså börjat mitt första experiment med naturliga hårfärgningsprodukter. Spännande! Har redan ett par gånger tvättat håret med leran, för att få bort rester av sånt som gör att naturfärger inte fastnar så bra. Hade aldrig hört talas om den produkten förr, trots att den använts i mera än tusenfyrahundra år som tvål, shampoo och skönhetsmedel  bla i Egypen. Hoppas innerligt att det inte var därför Cleopatra och gänget använde peruker.
Imorse blandade jag valnötspulvret med hett vatten. Om nån timme kan jag smeta det i håret. Och låta det verka ett par timmar. Får se vad som händer. Besviken blir jag om ingenting händer. Då måste jag noga överväga om jag i fortsättningen nöjer mig med att bara höras (inte synas alltså) eller återgår till att förgifta mig. 

Wish me luck!

Recepten och beskrivning hur man gör har jag tagit från den intressanta och nyttiga bloggen Morotsliv
4 kommentarer:

 1. Heja heja! Kom ihåg att skriva upp ditt recept, så att du kan justera det sen. Det brukar tyvärr inte bli perfekt förväntat resultat på första försöket.
  Lycka till! :D (Y)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack! Jag gjorde blandningen enligt det som stod under brunt och svart hår, men blev ju tunt som vatten. Kan det stämma?! Svårt att få vatten att hållas i håret :D Men nu sitter jag i allafall här med huvan å mössan på :) Det mesta av blandningen for i lavoaren, så var väl bra att det var en stor mängd. Har väldigt kort hår...
   Spännande :) Och skam den som ger sig...

   Radera
 2. Hej Faster fasanfull!
  Jag kom till samma insikt som du för några år sedan vad avser hårfärgning, ville hitta något mindre giftigt sätt att färga håret.
  Jag fann då att vissa produkter inte var tillgängliga i Sverige, sagt och gjort beställde från utlandet, nu kan man få tag på Yemenhenna även i Sverige. Själv gillar jag bäst Yemenhenna pga att den är något mörkare med en intensiv färg, dock något svårare att hantera, den känns något grövre, inte så fint mald som den från Rajastan, kan blandas med en mindre del Rajastan för att inte upplevas "smulig", jag har fått lära mig att inte använda hetare vatten än 60 grader då henna blandas. Jag gör "smeten" något tjockare än vad som brukar anges och blandar den riktigt väl, blir då som gelgröt som sitter på plats i håret utan att rinna eller släppa från håret. Själv har jag använt mig av olika metoder under de år jag använt mig av växtfärger, ibland lite indigo eller katam i hennablandningen, ibland både och samt 2-stegsmetoden som blir mer tidskrävand och något mer söligt då både indigo och katam på något sätt torkar och smular innan det är i håret, tänker jag ska prova valnötspulver, för övrigt är jag väldigt nöjd med att växtfärga håret, efter ett antal färgningar blir färgen djup och fin, dock får man leva med att det tar några dagar vid varje färgning innan färgen oxiderat, Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Jag har färgat mitt ljusbruna hår och nu växer runt en cm egen hå. Jag vill gärna börja med henna or liknande. Vad ska jag göra att få fint blont hår?

  SvaraRadera