torsdag 9 juli 2015

Batatsoppa med sting

Såhär mitt i den finländska sommaren kan det kanske vara på plats med tips på en värmande soppa, eller? 
Inte har det blivit många svalkande glassar för min del i sommar. Inte en endaste jordgubbe och faktiskt inte ens en endaste ynka nypotatis heller, för den delen. Jag är inte så himla förtjust i nypotatis. Eller om sanningen ska fram så avskyr jag skalputsningsproceduren man måste göra med de så kallande nypotatisarna man köper i affären. Små som tumändar och skalet sitter så sjuttons och så måste man ha typ hundra för att de ska räcka till några portioner. Usch! (är alltså bara lat)

Så i väntan på glassväder, att jordgubbarna ska mogna och potatisen växa till sig gör jag min favoritsoppa. 
Älskar soppor! Och speciellt min batatsoppa med sting. Soppor är ju bästa påhittet i matvärlden?! Har inget recept, men har nog nångång haft ett som jag utgått från. Nu lagar jag nog bara på känsla. Ifall nån blir intresserad av att testa, kan ni säkert hitta massor med recept på nätet. Eller så gör ni som jag gör, på känsla. 

Här är huvudingredienserna. Till detta kommer ännu en grönsaksbuljongtärning, salt, curry och svartpeppar. Stinget bestäms av mängden chili.

Skala bataten, skär allt i bitar, riv i lite ingefära och koka batatbitarna mjuka i tomatkrosset.
Mixa slät, blanda i kokosmjölken så det blir lagom tjockt. Ibland räcker inte en burk till, då skarvar jag med grädde. Grädde är ju aldrig fel... Koka upp. Mera salt kanske? 
Ät och njut!
Nåt basilikablad behövs inte. Det är bara tjafset när det ska fotas :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar